4.3.99

ΜΑΡ. 1999 - Άνοιξε η υπόθεση των σκουπιδιών

Όλα εδώ; * Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αιγείρας Και το Διακοπτό
* Ο Δ. Μυλωνάς διαψεύδει τις πληροφορίες για όλη την Αιγιάλεια
Το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ ξεκινούσε η νατοϊκή επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, άρχιζε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγείρας. Αρκετοί οι συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του σχολείου, όπου η ένταση ήταν διάχυτη με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τον ΧΥΤΑ. Χαρακτηριστική ήταν και η φράση κάποιου παρευρισκόμενου “Κόσσοβο θα γίνει η Κακή Χούνη”, ενώ απορίες δημιούργησε και το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα συνεδρίασης παρέμεναν δύο ιδιωτικοί αστυνομικοί, που όπως έγινε αντιληπτό λίγο αργότερα, παρευρίσκοντο για δική τους υπόθεση.
Αφορμή ήταν πρόσφατα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, στα οποία καταγραφόταν η είδηση ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα δεχτεί τα απορρίμματα όλων των Δήμων της Αιγιαλείας.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα είχαν γραφτεί στον τύπο και είχαν ανακοινωθεί από τα ραδιόφωνα, στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Αίγιο και στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι της Αιγιαλείας τέθηκε το ζήτημα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Προτάθηκε δε, σαν άμεση λύση η χρήση του Χώρου της Αιγείρας, αφού είναι ο μοναδικός που ευρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, ενώ ένας δεύτερος που προβλέπεται για την περιοχή του Ερινεού αντιμετωπίζει τεράστιες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του εκεί Δήμου. Επιπλέον ο ΧΥΤΑ Αιγείρας με την άμεση έναρξη των εργασιών θα λειτουργήσει εντός των επόμενων εννέα μηνών. Παρά δε, τις πρώτες αντιδράσεις Δημάρχων που εστιάζονταν κυρίως στο πρόβλημα της απόστασης έως την Κακή Χούνη, έγινε αποδεκτή η λύση αυτή - ενώ ο Δήμαρχος Αιγίου είπε ότι θα έστελνε οδηγό του για να ελέγξει τη διαδρομή (που είναι σαφώς μικρότερη από την Κάτω Αχαΐα που πηγαίνουν τώρα τα απορρίμματα του Δήμου).
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω αναφερόμενα δημοσιοποιήθηκε ότι συμφώνησε και ο Δήμαρχος Αιγείρας. Το φως της δημοσιότητας είδε επίσης και η είδηση, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να έρθουν και τα απορρίμματα του Δήμου Ευρωστίνης ώστε να καλύπτεται το πλαφόν των 50.000 κατοίκων που εξασφαλίζει - σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές - την άνετη χρηματοδότηση τέτοιων έργων.
Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Αν. Αιγιάλεια, αφού ως τώρα ήταν γνωστό ότι στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας θα έρχονταν μόνο τα σκουπίδια των Δήμων Ακράτας - Αιγείρας. Έτσι με την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. η Αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τον Δήμαρχο, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε καμία δέσμευση για να έρθουν τα σκουπίδια στην Αιγείρα. Επιπρόσθετα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αφού δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το τεχνικό δελτίο του έργου.
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση είχε δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας Αγγέλου Κούρτη στην οποία καταφερόταν με δριμύτητα εναντίον της πρότασης για χρήση του ΧΥΤΑ από τους Δήμους της περιοχής Αιγίου. Το κείμενο όμως αυτό δεν μπορούμε δυστυχώς να το δημοσιεύσουμε, αφού ο Σύμβουλος που το υπογράφει δεν θέλησε να το δώσει και στην εφημερίδα μας, παρά το γεγονός ότι ο “Φρουρός” είναι η μοναδική εφημερίδα του Δήμου Αιγείρας και διαβάζεται από τους ετεροδημότες σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Ύστερα πάντως από τις εξηγήσεις του Δημάρχου κ. Μυλωνά το θέμα φάνηκε να κλίνει, λίγο αργότερα όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ε.Π.Τ.Α. αποκαλύφθηκε ότι το τεχνικό δελτίο του Χ.Υ.Τ.Α. Αιγείρας περιλαμβάνει εκτός από τα απορρίμματα Αιγείρας - Ακράτας και αυτά του Διακοπτού. Στην ψηφοφορία δε, που επακολούθησε για τα προτεινόμενα έργα (σελ. 3) η αντιπολίτευση διαφώνησε με την είσοδο και του Διακοπτού στον Χ.Υ.Τ.Α. Τη στιγμή εκείνη ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά αφού και για το βιολογικό της Ακράτας ισχύει το ίδιο και θα δέχεται τα λύματα και του Διακοπτού.
Βέβαια ο καιρός θα δείξει ποιος είναι ο μύθος και πια η πραγματικότητα στη σοβαρότατη αυτή υπόθεση, πρέπει όμως να αιτιολογηθεί επαρκώς και το πως άλλαξαν τα τεχνικά δελτία των έργων ΧΥΤΑ Αιγείρας και Βιολογικού Ακράτας συμπεριλαμβάνοντας και το Διακοπτό, ενώ στην περίπτωση της χρήσης του ΧΥΤΑ από όλη την Αιγιαλεία δεν μπορεί να γίνει αλλαγή όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος.