ΝΕΟ

Συλλογος Εθελοντων Αιμοδοτων Ανατολικης Αιγιαλειας «Ο ΔΕΣΜΟΣ»

Εθελοντική Αιμοδοσία Κυριακή 17/12/17 – Κ. Υγείας Ακράτας 08:30–13:00. Αυτές τις γιορτές κάνε ένα δώρο ζωής – Είναι μεγάλη ανάγκη. Αν είσαι νέος ελπίζουμε στην ενεργητικότητά σου, αν είσαι γονιός στην ιδιαίτερη ευαισθησία σου. Ας «θυσιάσουμε» όλοι ένα Σάββατο που δε θα βγούμε ή δε θα πιούμε, ακόμα και τις αγροτικές εργασίες μας το πρωί της Κυριακής, που λόγω εποχής έχουμε, για να κρατήσουμε ανθρώπους στη ζωή. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται, αξίζει οι γιορτές να είναι όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστες. Τηλ: 6944428678, seadesmos@gmail.com

1 Μαΐ 1999

ΜΑΪ. 1999 - " Περιφερόμενο έργο " το εργοστάσιο του βιολογικού Ακράτας

Βιολογικός εδώ ... βιολογικός εκεί .... Που θα εγκατασταθεί τελικά το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων της Ανατολικής Αιγιάλειας; Είναι μια κραυγή αγωνίας των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής για το σημαντικότατο αυτό έργο που η κατασκευή του θα “σώσει” στην κυριολεξία την περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία του τόπου.
Γνωστό εδώ και πολύ καιρό το πρόβλημα, έχει καταγραφεί πλήρως με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από την εφημερίδα μας, στα οποία συνεχώς επισημαινόταν ο κίνδυνος της μη υλοποίησής του. Πολύ χαρακτηριστικό ήταν και το πρωτοσέλιδο του “Φ” τον Ιούλιο του 1998 όπου στο ρεπορτάζ με τίτλο “Άναψε κόκκινο για το Βιολογικό” καταγραφόταν η ανησυχία των περιβαλλοντικών συλλόγων για τη τύχη του έργου. Αλλά και τον περασμένο Δεκέμβριο πρώτος ο “Φ” είχε αποκαλύψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας η οποία ακύρωνε την απόφαση εγκατάστασης του εργοστασίου στην περιοχή δίπλα στον Κράθη ποταμό.
Αυτή τη στιγμή πάντως δεν φαίνεται να έχει βρεθεί καμία ουσιαστική λύση του προβλήματος παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ακράτας θα προχωρήσει στην αγορά νέου χώρου στα Πορρωβίτσιανα όπου θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο, αφού δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμία απόφαση, παρά τη δήλωση αρμόδιου παράγοντα ότι “βρείτε χώρο μακριά από ποτάμι και δάσος και θα δοθούν αμέσως τα χρήματα για την κατασκευή”. Και εδώ έρχεται το ερώτημα, προς τι η καθυστέρηση τόσων χρόνων και οι δικαστικές διαμάχες, αφού αν επιλεγεί ο νέος χώρος που αναφέρουμε πιο πάνω, είναι πολύ πιο κοντά σε οικιστική ζώνη, (ένα από τα κύρια επιχειρήματα των αντιδρώντων). Μήπως τελικά και η νέα αυτή επιλογή του Δήμου Ακράτας (φημολογούμενη προς το παρόν) θα είναι η αρχή νέας διαμάχης και δικαστικών αγώνων;
Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι τίποτα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει και ο κίνδυνος για να χαθεί ολοκληρωτικά το έργο είναι άμεσα ορατός, τη στιγμή μάλιστα που το δίκτυο αποχέτευσης θα περιλαμβάνει και τον Δήμο Διακοπτού.
Το όλο θέμα, που είναι πολύ σοβαρό, παίρνει και μια άλλη διάσταση αφού δύο είναι τα σημαντικά περιβαλλοντικά προγράμματα της Ανατολικής Αιγιάλειας τα οποία, όπως έχει τονισθεί, θα πρέπει να λειτουργήσουν στα πλαίσια της αμοιβαιότητας. Αυτό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων που θα κατασκευασθεί στον Δήμο Αιγείρας και αυτό του Εργοστασίου Επεξεργασίας λυμάτων που θα κατασκευαστεί στο Δήμο Ακράτας.
Όμως αυτή τη στιγμή μόνο ο Χ.Υ.Τ.Α. της Αιγείρας προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα, ενώ μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει για το εάν και πότε θα κατασκευασθεί ο βιολογικός της Ακράτας.

Ανατολική Αιγείρα... Drone !