1.11.03

ΝΟΕ. 2003 - O Υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης στην Αιγείρα

“Είμαι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, γιατί εδώ και 23 χρόνια μένω στον Πλάτανο – το καλοκαίρι – κάνω μπάνιο στην Τράπεζα και τρωω στην Αιγείρα.
Είναι μια καθημερινή διαδρομή μου, σε μια περιοχή με την οποία είμαι δεμένος πάρα πολύ, οπότε ζω τα προβλήματα από πρώτο χέρι”.

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγείρας ο Υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης το βράδυ της Κυριακής 19 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων στο παλαιό δημοτικό της Αιγείρας.

Ήταν ο τελευταίος σταθμός της διήμερης επίσκεψης του Υφυπουργού στην Αχαΐα και ειδικότερα στους δήμους της Αιγιαλείας.
Τον κ. Μπίστη, που έφθασε γύρω στις 9 μ.μ., τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στα γραφεία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δημαρχείου και λίγο αργότερα άρχισε η “άτυπη” συνεδρίαση του Σώματος.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μυλωνάς ανέλυσε τα αιτήματα του Δήμου, τα οποία αναφέρονταν σε υπόμνημα που δόθηκε στον Υφυπουργό, εστιάζοντας περισσότερο στην οικονομική ενίσχυση του Δήμου, την συντήρηση των επαρχιακών αξόνων (17η – 18η), τη διάβρωση των ακτών στον παραλιακό κλπ.
Δεν δεσμεύθηκε για πολλά ο κ. Μπίστης, δέχθηκε ότι τα περισσότερα είναι σοβαρά και θα πρέπει να προωθηθούν μέσω Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υποσχέθηκε “το κάτι παραπάνω” σε χρηματοδοτήσεις προς το Δήμο με την οριστικοποίηση του ποσού στο κλείσιμο του Προϋπολογισμού, ενώ τόνισε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα η επίλυση των προβλημάτων του οδικού δικτύου.
Για την δημιουργία “Συμπολιτείας” από τους Δήμους της Αιγιαλείας εκφράσθηκε θετικά, διευκρινίσθηκε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της. Τόνισε επίσης ότι η πολύχρονη παρουσία του στην περιοχή του έχει δείξει μια ραγδαία εξέλιξη.
Έκπληξη προκάλεσε η αναφορά του Υφυπουργού για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών της Αιγείρας, πράγμα που διαπίστωσε ο ίδιος πριν λίγο καιρό, όταν επισκέφτηκε το χώρο χωρίς να κάνει γνωστή την παρουσία του!
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο Δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο Παντελής Βασιλάγκος έθεσε το θέμα της διέλευσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την Αιγείρα, ενώ ζήτησε να υπάρξει αναβάθμιση του ρόλου των παρέδρων στους Καποδιστριακούς Δήμους, καθώς και του ρόλου των Δημοτικών συμβούλων (καταγραφή των απόψεών τους στα πρακτικά, συμμετοχή σε επιτροπές κλπ). Επισήμανε, τέλος, στον κ Μπίστη, την παντελή έλλειψη υποδομών στο Δήμο και ότι η ραγδαία εξέλιξη που βλέπει ο υπουργός στην περιοχή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Για ειδικότερα θέματα μίλησαν και οι Δ.Σ. Ανδρέας Οικονόμου, Νίκος Φαρμάκης και Νίκος Νικολαϊδης.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Κώστας Σπηλιόπουλος και Μαρία Θωμά, ο Νομαρχιακός Αποστόλης Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος.