17.2.13

Έκθεση και Διαλέξεις του συντοπίτη Κώστα Κοτσανά στο Αίγιο

Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, η δεύτερη προγραμματισμένη διάλεξη από τον κ. Κώστα Κοτσανά, μηχανολόγο-μηχανικό και εκπαιδευτικό, εμπνευστή και δημιουργό του «Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας». Ο κ. Κοτσανάς, του οποίου η κινητή έκθεση φιλοξενείται στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου με πρωτοβουλία της ΔΗΚΕΠΑ,  υποδέχθηκε τους επισκέπτες και συνομίλησε μαζί τους για τα εκθέματα, τη χρηστικότητά τους κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
Πριν ξεκινήσουν οι διαλέξεις, τα παιδιά του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, που βρέθηκαν στο χώρο, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον εμπνευστή της έκθεσης αλλά και να παίξουν ένα αρχαιοελληνικό παιχνίδι, υπό την επίβλεψη και τις υποδείξεις του κ. Κοτσανά.
Ακολούθησε η διάλεξη του κ. Κοτσανά με θέμα «Τα Μουσικά Όργανα των αρχαίων Ελλήνων». Μια μουσική διαδρομή στην αρχαιότητα, που ξεκίνησε από τη λύρα του Ερμή και την κιθάρα του Απόλλωνα για να φτάσει ως τον ελικώνα του Πτολεμαίου και την ύδραυλη του Κτησιβίου.
Για δεύτερη εβδομάδα, τη διάλεξη παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρκετοί συμπολίτες, φίλοι της μουσικής και εν γένει του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και μέλη του Συλλόγου «Νέα Πνοή» Διακοπτού, που πραγματοποίησαν οργανωμένη επίσκεψη με πρωτοβουλία της κας Βασιλικής Καραπαναγιώτη-Βούλγαρη.
Οι παρευρισκόμενοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το πώς τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου αλλά και με το πόσες αντιστοιχίες υπάρχουν με τα όργανα της λεγόμενης κλασσικής μουσικής. 
-------------------------------------------------------
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, Βασιλική Ψυχράμη σας προσκαλούν σε δυο διαλέξεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος του Κώστα Κοτσανά, εμπνευστή και δημιουργού του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. 
 10 και 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
11.00-11.30: «Μαθαίνω και παίζω ένα αρχαιοελληνικό παιχνίδι».
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου.
11.30: «Τα Μουσικά Όργανα των αρχαίων Ελλήνων».
Μια μουσική διαδρομή από τη λύρα του Ερμή και την κιθάρα του Απόλλωνα μέχρι τον ελικώνα του Πτολεμαίου και την ύδραυλη του Κτησιβίου.
Ομιλητής: Κώστας Κοτσανάς,  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός – εκπαιδευτικός. 
---------------------------------------------
Από τις 9 Ιανουαρίου έως τις ­26 Φεβρουαρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, θα φιλοξενούνται δεκάδες από τις κατασκευές τού συντοπίτη μας Κώστα Κοτσανά, το εκπληκτικό έργο του οποίου εδώ και μία δεκαετία παρακολουθείται και παρουσιάζεται από την εφημερίδα "Φ". Ευκαιρία λοιπόν είναι να γνωρίσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των μοναδικών αυτών κατασκευών στην έκθεση που οργανώνει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και ο Δήμος Αιγιαλείας: Ώρες λειτουργίας καθημερινές και Σαββατοκύριακα: 09:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00 Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων µε Ειδικές Ανάγκες (Ε.Κ.Α.ΜΕ./Α.Μ.Ε.Α. Αιγίου)
Ο Κώστας Κοτσανάς, και το έργο του
Γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα. σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών απ' όπου αποφοίτησε το 1986. Από το 1991 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (και από το 2003 ως Δντης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου). Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Πολλές έρευνες, μελέτες και ανακατασκευές του που αφορούν την Αρχαιοελληνική Τεχνολογία έχουν παρουσιασθεί σε Διεθνή Συνέδρια και Εκθέσεις με εξαιρετική επιτυχία. Έχει δημιουργήσει με δικά του έξοδα και προσωπικά εκθέματα το μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών που λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στα μουσεία εκτίθενται 300 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων και έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.. Στα εν λόγω μουσεία έχει πραγματοποιήσει πλήθος ξεναγήσεων σε μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις του συνόλου ή μέρους των εκθεμάτων των μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως α) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από 4-4-11 έως 30-6-11, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού β) στη Λεμεσό Κύπρου από 23-1-09 έως 10-3-09, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Λανίτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας Κύπρου, του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Λανίτη, γ) στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ζ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού δ) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τη στήριξη του ομώνυμου Πανεπιστημίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας, κ.α. Έχει συγγράψει πέντε βιβλία σχετικά με την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας (οδηγός εκθεμάτων), Τ.Ε.Ε.Α.ΠΗ. Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, 2007. Αρχαία ελληνική τεχνολογία (οδηγός εκθεμάτων), αυτοέκδοση, Πάτρα, 2008, (ISBN: 978-960-92786-0-7). Γνωστές και άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, Ίδρυμα Λανίτη, Λεμεσός Κύπρου, 2009. (ISBN: 978-9963-9270-2-9). Από την κιθάρα του Απόλλωνα ως την ύδραυλι του Κτησιβίου, Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας, Πύργος, 2009. (ISBN: 978-960-98804-2-8). Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, αυτοέκδοση, Πύργος, 2009, (ISBN: 978-960-931614-9). ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων , Πύργος, 2011, (ISBN: 978-960-92786-2-1).
Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) του έχουν αναθέσει τη μελέτη και ανακατασκευή σημαντικών μηχανισμών της αρχαιότητας.
Από το 1996 στα πλαίσια της διδακτικής της Τεχνολογίας στo Γυμνάσιο Κρεστένων ασχολήθηκε με την έρευνα, μελέτη και ανακατασκευή λειτουργικών ομοιωμάτων μηχανισμών και επινοήσεων του ανθρώπου από την προϊστορική, την αρχαιοελληνική, την προβιομηχανική και τη σύγχρονη εποχή.
Το Σεπτέμβρη του 2002 με πρωτοβουλία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας παρουσιάζει την έκθεση (με ανακατασκευές μηχανισμών - έργα μαθητών του) «Έργα .τεχνολογίας από το Γυμνάσιο Κρεστένων» στη Στοά του βιβλίου με μεγάλη απήχηση ως προς την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών στη διδακτική του μαθήματος της Τεχνολογίας.
Από το 2004 με ομάδες εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Πύργου ασχολήθηκε με μαθητικές έρευνες - κατασκευές και συμμετείχε σε διαγωνισμούς ερευνών - κατασκευών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας αποσπώντας επαίνους και βραβεία.
Το 2001 δημιούργησε τη μαθητική θεατρική ομάδα Κρεστένων που ασχολήθηκε με διάφορα θεατρικά είδη (θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, κ.ά.). Κορυφαίες δημιουργίες της ομάδας ήταν α) η «Αναβίωση των Ηραίων», β) η «Αναπαράσταση του αρχαίου πεντάθλου» στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας που κινηματογραφήθηκε δύο φορές από το κανάλι της κρατικής Γερμανικής τηλεόρασης ARD στα πλαίσια σχετικών ντοκυμαντέρ και γ) η τετραλογία θεάτρου σκιών («Ο Καραγκιόζης στην αρχαία Ελλάδα», «Ο Καραγκιόζης αρχαίος Ολυμπιονίκης», «Ο Καραγκιόζης αρχαίος φιλόσοφος» και «Ο Καραγκιόζης ιεροφάντης») η οποία έχει αποσπάσει τέσσερα πρώτα βραβεία σε ισάριθμους «Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών» που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρών το 2002, το 2004, το 2006 και το 2008.