15.1.13

Υιοθεσία Λαογραφικού Μουσείου Παραλίας Πλατάνου


Στο πλαίσιο εκπόνησης πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «H Σχολική Κοινότητα Κραθίου Ανάδοχη Μουσείου», δάσκαλοι και μαθητές του 2ου δημ. Σχολείου Ακράτας επισκέφτηκαν το λαογραφικό μουσείο της Παραλίας Πλατάνου.
Εκεί είχαν τη δυνατότητα να δουν τα εκθέματα λαϊκής τέχνης του παρελθόντος, που με τόσο κόπο και μεράκι συγκέντρωσαν οι κάτοικοι του χωριού και μετέτρεψαν το άλλοτε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο σε μουσείο. Να πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους και ιδρυτές του μουσείου αλλά και από τα μέλη του Δ.Σ. του δραστήριου Συλλόγου Κραθίς. Να παρακολουθήσουν τη χρήση εκθεμάτων στην εποχή τους, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις φτιαγμένες επί τόπου, να απεικονίσουν χαρτογραφώντας τους χώρους του μουσείου, να παράξουν δίγλωσσα φυλλάδια οδηγιών που αφορούν στο μουσείο.
Η «Πράξη Υιοθεσίας του λαογραφικού μουσείου» είναι μια καινοτόμος δράση πολιτισμού και παιδείας που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μια ολόκληρη σχολική κοινότητα, η οποία εμπλέκει τους μαθητευόμενους στη διαδικασία της μάθησης μέσα από σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές βιώματα μέσα από τη συνάντησή τους με τα εκθέματα του μουσείου και να δομήσουν γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες μέσω δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστούν από τους εκπαιδευτικούς. Έτσι δάσκαλοι και μαθητές, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ετοιμάζουν εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας, παιχνίδια με θέμα τα μουσείο, παζλ, γλωσσικές δραστηριότητες, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, χειροποίητες κούκλες για δραματοποιήσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό οι μαθητές που επισκέπτονται το μουσείο να γνωρίζουν τη χρήση των αντικειμένων, να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας της σχολικής μονάδας: Βασιλόπουλος Παναγιώτης (υπεύθυνος προγράμματος), Οικονόμου Χαρά, Αγγελακοπούλου Μαρία, Κλούρα Νίκη, Κατούφα Αγγελική, Καλλιανιώτης Βαγγέλης, Αλεξοπούλου Ζαχαρούλα, Παπασταθοπούλου Άννα Μαρία, Βολοσένκο Κορνηλία, Παπαστράτου Αλεξάνδρα, Κοντολάτη Ελένη και Ξένια Ιτσοπούλου.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει τέλη Απριλίου στο χώρο του μουσείου.