26.5.13

26 ΜΑΪ́ 2013 Είκοσι επτά (27) Γαλάζιες Σημαίες στις Παραλίες τού Κορινθιακού Κόλπου

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε και φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες του πλανήτη, με 393 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες, στις οποίες θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Στην Ανατολική Αχαΐα, ο Δήμος Αιγιαλείας θα «υψώσει» Γαλάζιες Σημαίες στην Αλυκή και τα Διγελιώτικα, ενώ στη Δυτική Κορινθία, ο Δήμος Ξυλοκάστρου θα «υψώσει»  από μία στο Δερβένι, Συκιά, Μελίσσι, Καμάρι και δύο στο Ξυλόκαστρο.
Αναλυτικά οι Γαλάζιες Παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου, όπως παρουσιάζονται στο χάρτη
54. Δήμος Αιγιαλείας: Αλυκή, Διγελιώτικα,
40 Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης: Δερβένι, Συκιά, Μελίσσι, Καμάρι, Ξυλόκαστρο (Πευκιάς και Αριστοναυτών)    
39. Δήμος Συκιωνίων: Πευκιάς
38 Δήμος Βέλου – Βόχας: Κοκκώνι, Βραχάτι
37. Δήμος Λουτρακίου: Λουτράκι (3), Πευκάκια
55. Δήμος Ναυπάκτου: Ψανή, Γρίμποβο
25. Δήμος Δωρίδος: Ερατινή, Χιλιαδού, Σεργούλα, Μοναστηράκι
26. Δήμος Δελφών: Μαϊάμι, Τρικαντερό/Αγκάλι, Άγιοι Πάντες, Καλαφάτης
27. Δήμος Διστόμου: Άγιος Ισίδωρος
Με το Νο 5 απεικονίζεται η Μαρίνα Ξυλοκάστρου
 Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης» παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.