19.11.13

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την προστασία του Κορινθιακού

ΦωτόΣτις  14/11/2013 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε σύσκεψη – συνάντηση για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, όπου η ομοσπονδία «Αλκυών» κατέθεσε στην Περιφέρεια ένα πλήθος προτάσεων για τον Κορινθιακό, όπως: 
Διάβρωση Ακτών«...η πιο οικονομική και  περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι η σταδιακή  μετεγκατάσταση σε δημόσιες εκτάσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν άμεσο πρόβλημα σε περιοχές της ενδοχώρας με κίνητρα αρωγής όπως γίνεται όταν έχουμε φυσικές καταστροφές…» 
Περιφερειακά Χωροταξικά πλαίσια, «...που είναι σε διαδικασία κατάρτισης τους, απαιτείται να υπάρχει συνάφεια, ενιαία ματιά, αλληλοσυμπλήρωση και συνεργασία πέρα από τα Διοικητικά όρια  ( Περιφέρειες ) που έχει ορίσει η Πολιτεία…»
Ποτάμια, «...παρουσίασαν  την κατάσταση που επικρατεί αναλυτικά σε κάθε ποτάμι και χείμαρρο της Αιγιάλειας και της Ναυπακτίας, δηλ. σε Κράθι, Κερυνίτη, Σελινούντα, Μεγανίτη, Φοίνικα και δέλτα Μόρνου…»
Σκουπίδια, «...Επισημάνθηκε  σε όλους τους τόνους  η ανικανότητα  και η έλλειψη  βούλησης της Δημοτικής αρχής του Δήμου Αιγιάλειας   στην σωστή λειτουργία  του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας…»
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στη σύσκεψη, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η ΑΛΚΥΩΝ » και προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Υφαντή Νικόλαου, συμμετείχαν η Γεν. Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού περιβάλλοντος και υποδομών , η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, η Δ/νση Τεχνικών έργων ΠΔΕ. η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, η Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας και εκπρόσωποι των συλλόγων – μελών της  από την Ακράτα, το Διακοπτό, το Αίγιο, τον Ερινεό, το Δρέπανο και την Ναύπακτο.
Τα θέματα που έθεσαν η ΑΛΚΥΩΝ και οι σύλλογοι ήταν τα παρακάτω.
1. ΕΙΔΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ
Η ολοκλήρωση μιας ειδικής χωροταξικής μελέτης που θα συμπεριλάμβανε  όλες τις παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου θα ήταν  βασικό εργαλείο στην βιώσιμη προοπτική της ευρύτερης περιοχής του κόλπου. Πολύ δε περισσότερο αναγκαία  είναι σήμερα, που όλοι αναζητούμε  το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία της χώρας μας.
Είναι ώριμο το αίτημα να πάμε  στα γεωγραφικά όρια της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας σε δύο αντίστοιχες Περιφέρειες.
Στα Περιφερειακά Χωροταξικά πλαίσια , που είναι σε διαδικασία κατάρτισης τους, απαιτείται να υπάρχει συνάφεια, ενιαία ματιά, αλληλοσυμπλήρωση και συνεργασία πέρα από τα Διοικητικά όρια  ( Περιφέρειες ) που έχει ορίσει η Πολιτεία.
2. ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.
Κατατέθηκε διεπιστημονική πρόταση από Ερευνητές – Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΚΕΘΕ  για την διαχρονική παρακολούθηση των δύο θαλασσών. Σημειώνουμε  ότι ο Κορινθιακός Κόλπος, αν και κλειστό - ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα, έχει να μελετηθεί από το έτος 1981.
3. ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΤΑΜΩΝ – ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ – ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων  παρουσίασαν  την κατάσταση που επικρατεί αναλυτικά σε κάθε ποτάμι και χείμαρρο της Αιγιάλειας και της Ναυπακτίας, δηλ. σε Κράθι, Κερυνίτη, Σελινούντα, Μεγανίτη, Φοίνικα και δέλτα Μόρνου. Ζήτησαν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας των επίγειων και υπόγειων υδάτων κατά λεκάνη απορροής.
4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  - ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΘΑΜΜΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ
ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ  ΤΗΣ  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Επισημάνθηκε  σε όλους τους τόνους  η ανικανότητα  και η έλλειψη  βούλησης της Δημοτικής αρχής του Δήμου Αιγιάλειας στην σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιαλείας, Για τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Παπανικολού στον Ερινεό Αχαΐας, καταδείχτηκε για πολλοστή φορά  η ακαταλληλότητα της θέσης. Οι συνέπειες φάνηκαν ακόμη από την φάση των χωματουργικών εργασιών. Αναμένεται το πόρισμα των ελεγκτών Περιβάλλοντος.
Στις εκβολές του Μόρνου ποταμού έγινε στο παρελθόν αποκατάσταση της χωματερής Ναυπάκτου που λειτουργούσε για δεκαετίες πολύ κοντά στη θάλασσα.
Σήμερα  οι περιοχές γύρω από την παλιά χωματερή είναι γεμάτες  από λύματά της και μολύνεται άμεσα η θάλασσα. Η περιοχή ομοιάζει με τοξική βόμβα που συνεχώς ρυπαίνει το επίγειο και υπόγειο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.
5. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΠΡΩΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΜΙΑΝΤΙΤ  ΚΑΙ ΝΥΝ  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΠΑΤΡΩΝ.
Καταγγέλθηκε από τους συλλόγους η αδιαφορία τόσο των ιδιοκτητών όσο και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και της Πολιτείας σε επίπεδο Υπουργείων  για τις συνέπειες που έχουν στην υγεία των κατοίκων τα αποθέματα  προϊόντων αμιάντου  και πετρελαιοειδών που είναι διάσπαρτα μέσα στο οικόπεδο της εταιρείας.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα γίνει και με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου  και Ιονίων νήσων.
Μελέτες για την  εξυγίανση - αποκατάσταση  του χώρου υπάρχουν και η Πολιτεία πρέπει να επιβάλει την  υλοποίηση τους με έξοδα των ιδιοκτητών άμεσα.
6. ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
Προτάθηκε συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων όπως. 
-Παύση λήψης αμμοχάλικου μέσα από τις κοίτες των ποταμών τόσο της Αιγιάλειας όσο και της Ναυπακτίας.
Περιοδική αμμοχαλικοληψία , κατόπιν μελέτης δημοσίων ερευνητικών ιδρυμάτων υπο την αιγίδα της Π.Δ.Ε., σε περιοχές  που εγκυμονεί  κινδύνους  υπερχείλισης των  επίγειων υδάτων.
-Τεχνικός εμπλουτισμός των ακτών με φερτές ύλες των ποταμών από τα οριζόμενα σημεία των ανωτέρω μελετών. 
-Οριοθέτηση  με Π.Δ.όλων των ποταμών και χειμάρρων στα όρια τις δεκαετίας του 1930 όταν έγιναν τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα, με διαπλάτυνση τους σε πρώτη φάση στα όρια των σαρτζανετ που κατασκευάστηκαν τα έτη 1973 -74.
-Παύση κατασκευής  οδοστρωμάτων παράλληλων  στην ακτογραμμή. Μόνο κάθετοι δρόμοι προς τις ακτές.
-Στις περιοχές που κινδυνεύουν ακίνητα πολιτών από την διάβρωση της θάλασσας άμεσα, και εφόσον η αύξηση της θερμοκρασίας της γης θα  επιτείνει περαιτέρω το φαινόμενο αυτό, προτείνουμε ότι μακρόπνοα αλλά με άμεση εφαρμογή της, η πιο οικονομική και  περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι η σταδιακή  μετεγκατάσταση σε δημόσιες εκτάσεις τωνανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν άμεσο πρόβλημα σε περιοχές της ενδοχώρας με κίνητρα αρωγής όπως γίνεται όταν έχουμε φυσικές καταστροφές.
Τέλος, ανταλλάχτηκαν απόψεις στις  ανωτέρω προτάσεις της Ομοσπονδίας και των συλλόγων, ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκριση από πλευράς του κ. Περιφερειάρχη και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Για το Δ.Σ. της ΑΛΚΥΩΝ - Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ / Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΘΥΜΙΟΣ