4.8.14

Εγκαινιάστηκε στην Αρχαία Ολυμπία, το μουσείο του Αιγειράτη Κώστα Κοτσανά

Με την παρουσία των τοπικών φορέων της περιοχής αλλά και πολύ κόσμου, εγκαινιάστηκε χθες (3-7-2014) το απόγευμα σ.την Αρχαία Ολυμπία, το μουσείο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»  του Αιγειράτη Κώστα Κοτσανά,  το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας αλλά και στην αρχαιοελληνική τεχνολογία της εποχής του. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηλείας Γ. Κοντογιάννης και Θ. Αυγερινοπούλου, ο δήμαρχος Ολυμπίας Θ. Κοτζιάς και σύσσωμη η δημοτική αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Σκοπός του μουσείου Αρχιμήδη που φέρει την υπογραφή του Κώστα Κοτσανά, είναι να αναδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτήν την εξαιρετικά άγνωστη πτυχή του μέγιστου σοφού της αρχαιότητας και να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.Χ. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας» εξήγησε. Ο κόσμος, επισκέφθηκε χθες βράδυ το Μουσείο για να δει από κοντά τα εκθέματα που συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, στα ελληνικά και αγγλικά, όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.
Υπενθυμίζεται, ότι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας, πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου της περιοχής, στήριξη των ξενοδόχων της Αρχαίας Ολυμπίας και λοιπών φορέων, φιλοξενείται μόνιμα το μουσείο Αρχιμήδη (του Αιγειράτη Κώστα Κοτσανά) σε διώροφο κεντρικό κτήριο που παραχωρήθηκε γι αυτόν το σκοπό από τον ομώνυμο δήμο. Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά) όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ όπου εξηγούνται η λειτουργία και η σημασία των μηχανισμών.
Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής και Μουσειακής Αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα ως προς το μέγεθος της αρχαίας ελληνικής τεχνολογικής σκέψης και τεχνικής τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό. { Πηγές: ilialive  και Patrisnews }