5.5.15

Ολυμπία Οδός: Γιατί δεν βγάζουμε τους κώνους για να διευκολύνεται η κυκλοφορία...

Στις 5-5-2015, η "ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ" δημοσιοποίησε ένα ενδιαφέρον VIDEO, επισημαίνοντας και τα εξής:
" Στην Ολυμπία Οδό συχνά δεχόμαστε ερωτήματα σχετικά με το γιατί υπάρχουν οι κώνοι, γιατί δεν τους βγάζουμε για να διευκολύνεται η κυκλοφορία, γιατί υπάρχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση κλπ. και συνακόλουθα δεχόμαστε τα παράπονα για τις χαμηλές ταχύτητες που αναγκαστικά ακολουθούν οι οδηγοί  και την κούραση που τους προκαλούν όλα τα παραπάνω.
Ζητήσαμε από τους ανθρώπους που εργάζονται στη λειτουργία και την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού να μας πουν με  δικά τους λόγια τί σκοπό εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις και με ποιο σκεπτικό σχεδιάζονται –καθώς, μην ξεχνάμε, οι άνθρωποι που θα δείτε σ΄αυτό το video είναι καθημερινά και οι ίδιοι εκεί έξω, είτε κατασκευάζοντας είτε επιβλέποντας και επεμβαίνοντας στην κυκλοφορία του δρόμου." 

· Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα, γιατί έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Είναι ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται ενώ παράλληλα λειτουργεί, καθώς ο υπό κατασκευή νέος αυτοκινητόδρομος ακολουθεί τη χάραξη του παλαιού δρόμου.
Οι ρυθμίσεις με τους κώνους, που γνωρίζουμε όλοι, είναι απαραίτητες α) για να υλοποιηθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, ενός σύνθετου και απαιτητικού έργου λόγω της μορφολογίας, των πολλών και μεγάλων τεχνικών που υλοποιούνται (γέφυρες, σήραγγες, άνω και κάτω διαβάσεις), αλλά και β) για την ασφάλεια των οδηγών και των εργαζομένων στο δρόμο.
·  Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις «2+1»
Στο τμήμα Κόρινθος- Δερβένι, που υπήρχε χώρος να αναπτυχθούμε δίπλα στον υφιστάμενο δρόμο, εφαρμόζουμε το σύστημα που έχουμε ονομάσει «2+1». Μεταφέρουμε πάνω από 4.000 κώνους τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα κάθε Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού -χωρίς να υπολογίζουμε τις μεγάλες εξόδους και τις έκτακτες περιπτώσεις- και μάλιστα πολύ συχνά με νέο σχεδιασμό λόγω της εξέλιξης των κατασκευαστικών έργων. Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: κάθε Παρασκευή δίνουμε  δύο λωρίδες στην έξοδο και μία προς Αθήνα και την Κυριακή μεταφέρουμε τους κώνους αντίστροφα.
· Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις «1+1» και οι Χάρτες πρόσβασης έκτακτης ανάγκης
Στο τμήμα Δερβένι- Πάτρα, όπου η γεωμετρία του χώρου είναι περιορισμένη εκτός από τις κυκλοφοριακές μελέτες που εκπονούνται, σχεδιάζονται και ειδικοί χάρτες πρόσβασης έκτακτης ανάγκης. Οι χάρτες αυτοί είναι γνωστοποιημένοι σε όλους τους εμπλεκόμενους (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ.) ώστε να γνωρίζουν πώς θα φτάσουν σε ένα σημείο του δρόμου όταν χρειαστεί να επέμβουν.  
· 1025 και στάσεις έκτακτης ανάγκης
Ανά περίπου 500 μέτρα και ανάλογα με τη μορφολογία της περιοχής δημιουργούνται εσοχές, που λειτουργούν ως χώροι στάθμευσης έκτακτης ανάγκης. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το δικό μας όχημα θα ρυμουλκήσει το χαλασμένο αυτοκίνητο μέχρι την πρώτη έξοδο, ώστε να μην παρακωλύεται η υπόλοιπη κυκλοφορία.  
· Μα δεν γίνονται έργα εδώ…
Υπάρχει έργο που δεν φαίνεται, παρά μόνο από δίπλα ή και κάτω από το δρόμο πχ. στην περίπτωση των γεφυρών. Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ανάπτυξη εργοταξίων σε όλο το μήκος του δρόμου. Δεν μπορούμε δηλαδή να κατασκευάσουμε τα πρώτα 20 χλμ. και μετά τα επόμενα κ.ο.κ. Τα τεχνικά έργα που υλοποιούνται μπορεί να μην είναι πάντοτε και όλα ορατά από τους διερχόμενους οδηγούς, όμως, σήμερα, εκτελούνται έργα σε μήκος 85χλμ. από τα 120χλμ. της Κορίνθου- Πατρών.
Πολλές φορές μας λένε πως βλέπουν κώνους και εργοτάξια, αλλά δεν υπάρχουν μηχανήματα και εργαζόμενοι. Η απάντηση είναι απλή: Δεν ενεργούμε ταυτόχρονα παντού. Οι εργασίες ομαδοποιούνται ανάλογα με το είδος και συνεργεία μετακινούνται από σημείο σε σημείο ακόμα και στη διάρκεια της ίδιας μέρας. -  Διεύθυνση Επικοινωνίας  ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ