20.3.18

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αίγιο   19.3.18 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
Φεϊζοπούλου 8, Τηλ. 26910 28061 email: isaigiou@gmail.com
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και απειλείται η δημόσια υγεία.
Από τη μία έχουμε τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας υπερκορεσμένο, επικίνδυνο να καταρρεύσει, με τεράστια προβλήματα φθοράς των γαιοϋφασμάτων, με υπερπλήρωση της δεξαμενής υπερχείλισης, με προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού, με διαφυγή στο περιβάλλον του βιοαερίου, που σωστά απέκτησε πανελλήνια προβολή από τα ΜΜΕ και που δυστυχώς δεν έγιναν κάποιες εργασίες για τη βελτίωση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης.
Από την άλλη έχουμε ένα ακόμα παράνομο πάρκινγκ απορριμμάτων, στο γνωστό από δεκαετίες Νησί Τεμένης, επιβαρημένο από εναπόθεση και θάψιμο τόνων απορριμμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, όπου σήμερα  τουλάχιστον 15 μεγάλα ανοικτά κοντέινερ γεμάτα με σκουπίδια  - αναμένουν δεν γνωρίζουμε τι; - που τα επικίνδυνα και τοξικά ζουμιά τους ποτίζουν την παραποτάμια ζώνη του ποταμού Σελινούντα.
Σε όλη την Αιγιάλεια βουνά από σκουπίδια που η αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης,  της περιφέρειας και της τοπικής αρχής για την επείγουσα αποκομιδή τους, δημιουργούν μια πρωτοφανή, ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη πραγματικότητα ενόψει δε των εορτών του Πάσχα και της θερινής περιόδου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες προεκτάσεις.
 Άμεσα όλη η Αιγιάλεια να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και η Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
 Ένα πρωταρχικό ζήτημα υγείας του πληθυσμού και προστασίας του περιβάλλοντος που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, οι ελληνικές κυβερνήσεις αδρανούν στην εφαρμογή και νομοθέτηση σύγχρονων τρόπων διαχείρισης, επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων. Τεράστια ευθύνη φέρει    και η παρούσα κυβέρνηση που, αν και απαρτίζεται από αρκετούς οικολόγους, δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής δείγματα πολιτικής βούλησης  για την οριστική επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος.   
Για το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου
Ο Πρόεδρος Σ. Κοίλιας - Η Γραμματέας Α. Υφαντή