1.10.99

ΟΚΤ. 1999 - Ξεκίνησε το σίριαλ τού Γυμνασίου Αιγείρας

Προσωρινή λύση στο αδιέξοδο: Βρέθηκε μια αίθουσα, με αυτοχρηματοδότηση οι άλλες δύο
Σοβαρότατο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του Λυκείου Αιγείρας κατά τη νέα σχολική χρονιά ενέκυψε ύστερα από την ακύρωση της απόφασης για την τοποθέτηση τριών νέων προκατασκευασμένων αιθουσών στο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος.
Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στο φύλλο που κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1999.
Ήταν μια άμεση και πρώτη καταγραφή του προβλήματος, το οποίο ενπανήλθε πάλι τις τελευταίες μέρες, αφού η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τους μαθητές του Λυκείου κυριολεκτικά σε αδιέξοδο, μιας και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα κατεύθυνσης. Λείπουν δηλ. οι τρεις αίθουσες που “χάθηκαν” μυστηριωδώς λίγο πριν τοποθετηθούν.
Ο ¨Φ¨ τότε είχε γράψει μεταξύ άλλων: “Κατά την επίσκεψη των επιβλεπόντων μηχανικών ΟΣΚ στο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αιγείρας διαπιστώθηκε ότι είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί το αίτημα για τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στον χώρο του σχολείου. Διότι, α) το οικόπεδο δεν έχει σαφή όρια. β) υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα, γ) βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου περνάει δρόμος σε μέρος του σχολείου. Τα ερωτήματα που θέταμε τότε ήταν: 1) Πως δηλ. προέκυψε αυτό το πρόβλημα, τη στιγμή που η τυπική ακύρωση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αιγείρας είναι γεγονός; 2) Γιατί ανακινείται τώρα ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού το σχολικό συγκρότημα έχει κατασκευασθεί πριν 23 περίπου χρόνια χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει υπάρξει καμία επίσημη διεκδίκηση του οικοπέδου; 3) Άραγε ήταν παράνομη η τοποθέτηση των άλλων προκατασκευασμένων αιθουσών που εγκαταστάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο συγκεκριμένο οικόπεδο; κλπ. Και το ρεπορτάζ κατέληγε: Όποιες όμως απαντήσεις και να δοθούν, το συμπέρασμα είναι ότι χάθηκαν τρεις απόλυτα απαραίτητες σχολικές αίθουσες λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και με δεδομένη τη γραφειοκρατία που υπάρχει, ίσως περάσει πολύς χρόνος μέχρι να (και αν) εγκριθεί η αποστολή νέων αιθουσών”.
Όπως πληροφορηθήκαμε πάντως, πριν λίγες μέρες, ο Δήμος ζήτησε κατεπειγόντως από τον Διοικητή του Ο.Σ.Κ. κ. Δημήτρη Σκαμνάκη να σταλούν νέες αίθουσες στην Αιγείρα. Όμως το αίτημα είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή τη στιγμή, αφού οι ανάγκες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αττικής είναι τεράστιες, λόγω των καταστροφών σε πολλά σχολικά συγκροτήματα.
Από την άλλη πλευρά, σε προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων στην οποία συμμετείχαν και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αποφασίσθηκε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο να συγκεντρωθούν χρήματα από τους γονείς και να αγορασθούν λυόμενες αίθουσες ώστε να μπορέσει να γίνει απρόσκοπτα η διδασκαλία όλων των μαθημάτων κατεύθυνσης, όπως δε πληροφορηθήκαμε αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι προσέφεραν σεβαστά οικονομικά ποσά.
Ύστερα πάντως από συντονισμένες ενέργειες του Συλλόγου Γονέων και του Δήμου Αιγείρας βρέθηκε μια προκατασκευασμένη αίθουσα του ΟΣΚ η οποία μεταφέρθηκε στην Αιγείρα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση και των υπολοίπων.
Ανεξάρτητα βέβαια από τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν στο θέμα αυτό, πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την κατασκευή ολοκληρωμένου σχολικού συγκροτήματος, πράγμα που είναι κοινή απαίτηση όλων των δημοτών και για την χρηματοδότηση του οποίου έχει δεσμευτεί ο Νομάρχης Αχαΐας.