18.12.17

Διαχείριση δημοτικών αποβλήτων σε ευρωπαϊκές χώρες...

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος
Δημοσίευση - τροποποίηση στις 23 Μαΐου 2017 
1. Εισαγωγή
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στρέψει όλο και περισσότερο την εστίασή τους όσον αφορά τα αστικά απόβλητα από τις μεθόδους διάθεσης στην πρόληψη και την ανακύκλωση. Η μετακίνηση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην ιεραρχία των αποβλήτων είναι απαραίτητη για την αποκόμιση περισσότερης αξίας από τους πόρους, μειώνοντας τις πιέσεις στο περιβάλλον και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Αν και τα αστικά απόβλητα αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% περίπου των συνολικών αποβλήτων που παράγονται στην ΕΕ (Eurostat, 2016a και 2016b), είναι πολύ ορατά και η πρόληψη αυτών των αποβλήτων έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όχι μόνο κατά τη φάση της κατανάλωσης και των αποβλήτων αλλά και καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που καταναλώνονται. Οι χώρες που έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων έχουν γενικά καλύτερη απόδοση στη διαχείριση των συνολικών αποβλήτων (ΕΚ, 2015).
Αυτή η ενημέρωση αποτελεί σύνταξη των αποτελεσμάτων μιας ανάλυσης ανά χώρα, η οποία απευθύνθηκε σε 32 χώρες του ΕΟΧ: ΕΕ-28, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία (ETC / WMGE, 2016) Βαλκανικές χώρες.
Σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση
Η συγκρισιμότητα των διαθέσιμων δεδομένων και των δεικτών των χωρών περιορίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν διαφορές στους ορισμούς των αστικών αποβλήτων, στους τύπους αποβλήτων που αναφέρονται και στην επεξεργασία δεδομένων. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες περιλαμβάνουν μόνο απόβλητα από νοικοκυριά, ενώ άλλα περιλαμβάνουν παρόμοια απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες και γραφεία.
Ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει τον ορισμό τους για τα αστικά απόβλητα με την πάροδο του χρόνου και οι ανακυκλωμένες ποσότητες μπορούν επίσης να υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το εάν περιλαμβάνουν το βάρος των υλικών που συλλέγονται, αλλά απορρίπτονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακύκλωσης. Ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην παρούσα αξιολόγηση είναι σήμερα τα καλύτερα διαθέσιμα.
2. Πολιτικές και στόχοι της ΕΕ
Οι πολιτικές και οι στόχοι για τα απόβλητα που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ περιλαμβάνουν ελάχιστες απαιτήσεις για τη διαχείριση ορισμένων τύπων αποβλήτων. Οι σημαντικότεροι στόχοι για τα αστικά απόβλητα είναι οι στόχοι εκτροπής των αποβλήτων της οδηγίας για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων (EC, 1999) για τα βιοαποικοδομήσιμα αστικά απόβλητα. τους στόχους ανακύκλωσης της οδηγίας περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας (ΕΚ, 1994) και ο στόχος της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα (ΕΚ, 2008) για την ανακύκλωση και την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση (ειδικότερα, ο στόχος αφορά συγκεκριμένους τύπους οικιακών και παρόμοιων αποβλήτων). Οι χώρες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών μεθόδων για να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους προς τον τελευταίο στόχο (ΕΚ, 2011). Σε αυτή την ενημέρωση, ο υπολογισμός των ποσοστών ανακύκλωσης ακολουθεί τη πιο απαιτητική μέθοδο, δηλ. Ο ρυθμός ανακύκλωσης ορίζεται ως υλικό από ανακυκλωμένο αστικό απόβλητο διαιρούμενο με τα αστικά απόβλητα που παράγονται.
Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους στόχους για τα αστικά απόβλητα με 60% ανακύκλωση και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση μέχρι το 2025 και 65% μέχρι το 2030. Αυτές βασίζονται σε μία μόνο μέθοδο υπολογισμού - περίπου αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την ενημέρωση - με την επιλογή του χρόνου παρεκκλίσεις για ορισμένες χώρες (ΕΚ, 2015). Επιπλέον, έχουν προταθεί νέοι στόχοι για τη μείωση των αστικών αποβλήτων που απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και αναθεωρημένων στόχων για τα απόβλητα συσκευασιών.
3. Πρόοδος
Η συνολική παραγωγή αστικών αποβλήτων στις χώρες του ΕΟΧ μειώθηκε κατά 3% σε απόλυτες τιμές και μέση παραγωγή ανά άτομο κατά 7% από το 2004 έως το 2014. Ωστόσο, δεν υπήρξε ομοιόμορφη τάση μεταξύ των χωρών, με αύξηση της παραγωγής αστικών αποβλήτων ανά άτομο στις 16 και μείωση σε 19 χώρες. 
Σχήμα 3.1 Απορρίμματα αστικών αποβλήτων ανά άτομο σε 35 ευρωπαϊκές χώρες (2004 και 2014)

Σημείωση : Τα στοιχεία του 2005 που χρησιμοποιήθηκαν αντί του 2004 για την Πολωνία λόγω αλλαγών στη μεθοδολογία. Επίσης, λόγω της διαθεσιμότητας των δεδομένων, αντί των δεδομένων του 2004 χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2008, στοιχεία για το 2006 για τη Σερβία και στοιχεία για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το 2008. Λόγω ελλείψεων στοιχείων για το 2014, τα στοιχεία για το 2013 χρησιμοποιήθηκαν για την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Τα στοιχεία για το 2014 για την Κύπρο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία είναι εκτιμήσεις.
Το 2014, η παραγωγή αστικών αποβλήτων ανά άτομο ήταν υψηλότερη στη Δανία και την Ελβετία και χαμηλότερη στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Σερβία. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες τείνουν να παράγουν περισσότερα αστικά απόβλητα ανά άτομο, ενώ ο τουρισμός συμβάλλει σε υψηλούς ρυθμούς παραγωγής στην Κύπρο και τη Μάλτα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή κατά την ερμηνεία των δεδομένων, λόγω των διαφορετικών ορισμών των αστικών αποβλήτων και των ποικίλων μεθόδων συλλογής δεδομένων.
Μια από τις επιτυχίες της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ευρώπη είναι η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων (καλύπτοντας την ανακύκλωση υλικών, την κομποστοποίηση και την πέψη βιολογικών αποβλήτων). Οι χώρες του ΕΟΧ πέτυχαν κατά μέσο όρο ποσοστό ανακύκλωσης 33% το 2014, έναντι 23% το 2004 (ΕΕ-27: 31% έως 44% την ίδια χρονική περίοδο) (Eurostat, 2016α).
Σχήμα 3.2 Ανακύκλωση αστικών αποβλήτων σε 34 ευρωπαϊκές χώρες (2004 και 2014)
Σημείωση: Ο ρυθμός ανακύκλωσης υπολογίζεται ως το ποσοστό των αστικών αποβλήτων που παράγονται και ανακυκλώνονται. Οι αλλαγές στη μεθοδολογία υποβολής εκθέσεων σημαίνουν ότι τα στοιχεία για το 2014 δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα στοιχεία για το 2004 για την Αυστρία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Τα δεδομένα του 2005 χρησιμοποιήθηκαν αντί των στοιχείων του 2004 για την Πολωνία λόγω αλλαγών στη μεθοδολογία. Λόγω της διαθεσιμότητας των δεδομένων, αντί των δεδομένων του 2004 χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα για το 2003 για την Ισλανδία, τα στοιχεία για το 2007 για την Κροατία και τα στοιχεία για το 2006 για τη Σερβία. και αντί των στοιχείων για το 2014, τα στοιχεία για το 2013 χρησιμοποιήθηκαν για την Ελλάδα και την Ιρλανδία και τα στοιχεία για το 2012 για την Τουρκία. Τα στοιχεία για την Κύπρο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και την Ισπανία είναι εκτιμήσεις.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν μεγάλες διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των χωρών (Σχήμα 3.2):
Η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία ανακύκλωσαν το ήμισυ τουλάχιστον των αστικών αποβλήτων τους το 2014.
Η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης μεταξύ 2004 και 2014 αναφέρθηκε στη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχική Δημοκρατία (αύξηση κατά 20-29 ποσοστιαίες μονάδες).
Συνολικά, σε 15 από τις 32 χώρες, η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης ήταν τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο αυτή.
Ωστόσο, σε επτά χώρες, το ποσοστό των ανακυκλωμένων αστικών αποβλήτων μεταβλήθηκε ελάχιστα και σε δύο χώρες μειώθηκε ακόμη ελαφρά.
Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και η μείωση των ποσοστών υγειονομικής ταφής συνδέονται σαφώς. Συνήθως, η υγειονομική ταφή απορρίπτεται πολύ ταχύτερα από την αύξηση της ανακύκλωσης, καθώς οι στρατηγικές διαχείρισης των αποβλήτων μετακινούνται κυρίως από τον χώρο υγειονομικής ταφής σε έναν συνδυασμό ανακύκλωσης και αποτέφρωσης και σε μερικές περιπτώσεις και μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας (EEA, 2013).
Ο ρυθμός υγειονομικής ταφής των δημοτικών αποβλήτων για τα 32 κράτη μέλη του ΕΟΧ μειώθηκε από 49% το 2004 σε 34% το 2014. Οι επιδόσεις των μεμονωμένων χωρών ήταν διαφορετικές. Στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ελβετία, σχεδόν κανένα αστικό απόβλητο δεν αποστέλλεται στον χώρο υγειονομικής ταφής. Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος, η Κροατία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Μάλτα και η Τουρκία εξακολουθούν να αποθηκεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα των αστικών αποβλήτων τους.
Συνολικά, τα ποσοστά υγειονομικής ταφής μειώθηκαν σε 27 από τις 32 χώρες. Μεταξύ 2004 και 2014, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Εσθονία (57 ποσοστιαίες μονάδες), στη Φινλανδία (41 εκατοστιαίες μονάδες), στη Σλοβενία ​​(41 εκατοστιαίες μονάδες) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (41 εκατοστιαίες μονάδες).
Η ποσότητα των αστικών απορριμμάτων που αποτεφρώθηκαν και αποτεφρώθηκαν το 2014 κυμάνθηκε από 102 kg / άτομο στη Σλοβενία ​​έως 480 kg / άτομο στη Μάλτα, με μέσο όρο 270 kg / άτομο στην Ευρώπη (32 ευρωπαϊκές χώρες).
Επισκόπηση των μέσων πολιτικής
Οι χώρες χρησιμοποιούν μια ποικιλία μέσων πολιτικής για την εκτροπή των αποβλήτων από την υγειονομική ταφή και τη μετάβαση προς μεγαλύτερη ανακύκλωση. Ο πίνακας 3.1 παρουσιάζει μια επισκόπηση των μέσων αυτών για την περίοδο 2001 έως 2015. Περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσθετα πολιτικά μέσα και στρατηγικές περιέχονται στα προφίλ των χωρών του ΕΟΧ σχετικά με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων , τα προφίλ των χωρών σχετικά με την αποδοτικότητα των πόρων και την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΠ πολιτικές πρόληψης των αποβλήτων. Το ίδιο μέσο πολιτικής μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, επηρεάζοντας έτσι την αποτελεσματικότητά του. Συνεπώς, ο πίνακας 3.1 απαριθμεί τις χρησιμοποιούμενες πολιτικές, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τον τρόπο εφαρμογής των μέσων. Για παράδειγμα, τόσο το επίπεδο απόλυτης φορολογίας των χώρων υγειονομικής ταφής το 2015 (ή το τελευταίο διαθέσιμο έτος) όσο και η αύξηση του φόρου υγειονομικής ταφής χρησιμοποιούνται ως κριτήρια, καθώς το τελευταίο δείχνει δυναμική χρήση του μέσου. Ενώ ο κατάλογος των μέσων δεν είναι εξαντλητικός, εμφανίζονται ορισμένα μηνύματα:
Οι χώρες που χρησιμοποιούν πολλά από τα μέσα που απαριθμούνται στον πίνακα έχουν υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων από ό, τι οι χώρες που χρησιμοποιούν λίγα ή καθόλου μέσα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται τα μέσα πολιτικής μπορεί να είναι πιο σημαντικός από τον συνολικό αριθμό των μέσων.
Οι περισσότερες χώρες έχουν αναπτύξει περισσότερα από δύο εθνικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά η απόδοσή τους στην ανακύκλωση διαφέρει πολύ. Δεν υπάρχει συστηματική διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ χωρών με εθνικά σχέδια και χωρών με μόνο περιφερειακά σχέδια.
Πολλές χώρες χρησιμοποιούν συστήματα "pay-as-you-throw" (π.χ. αμοιβές που βασίζονται στο βάρος ή τον όγκο των αποβλήτων ως οικονομικό κίνητρο για τα νοικοκυριά να ανακυκλώνουν τα απόβλητά τους). Το επίπεδο εφαρμογής τους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανά χώρα και εντός των χωρών. Ωστόσο, όλες οι χώρες με ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 45% χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο σύστημα, ενώ οι περισσότερες χώρες με ποσοστά ανακύκλωσης κάτω του 20% δεν τις χρησιμοποιούν, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα συστήματα πληρωμής με το χέρι είναι ένα αποτελεσματικό μέσο που οδηγεί στην ανακύκλωση.
Όλες οι χώρες που παρουσιάζουν ποσοστά υγειονομικής ταφής πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο 28% της ΕΕ-28 είτε έχουν απαγορεύσει την ταφή βιοαποικοδομήσιμων ή μικτών αστικών αποβλήτων είτε έχουν εφαρμόσει απαγόρευση σε συνδυασμό με φόρο υγειονομικής ταφής τουλάχιστον 30 ευρώ / τόνο.
Αν και δεν αναλύονται εδώ, άλλοι παράγοντες αναμένεται να συμβάλουν σε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, όπως το επίπεδο του πλούτου (υπάρχει συντελεστής συσχέτισης 0,65 μεταξύ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανά άτομο και το ποσοστό ανακύκλωσης), η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στη χώρα, τα απόβλητα τα τιμολόγια διαχείρισης και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση αποβλήτων. Όλες οι χώρες με ποσοστά ανακύκλωσης κάτω του 30% (με μία εξαίρεση) εισήλθαν στην ΕΕ το 2004 ή αργότερα, υποδεικνύοντας ότι αυτές οι χώρες άρχισαν αργότερα να εφαρμόζουν πολιτικές ανακύκλωσης.
4. Προοπτικές
Οι προοπτικές για την επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης 50% για τα αστικά απόβλητα έως το 2020 είναι μικτές. Αυτό το επίπεδο ανακύκλωσης έχει ήδη επιτευχθεί από έξι χώρες σύμφωνα με την πιο απαιτητική μέθοδο υπολογισμού. Ωστόσο, αρκετές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του στόχου, ιδίως των πέντε χωρών που ανακυκλώνουν σήμερα λιγότερο από το ένα πέμπτο των παραγόμενων αστικών αποβλήτων.
Απαιτούνται βελτιώσεις στα δεδομένα σχετικά με τα απόβλητα και εναρμόνιση των εθνικών μεθοδολογιών υποβολής εκθέσεων, καθώς οι αβεβαιότητες σχετικά με τη συγκρισιμότητα των εθνικών δεδομένων αποτελούν εμπόδιο στην αξιολόγηση της προόδου και της αποτελεσματικότητας των μέτρων πολιτικής. Η νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα, η οποία περιλαμβάνει επίσης την αναθεώρηση των στόχων για τα αστικά απορρίμματα και τα απορρίμματα συσκευασίας και την αναθεώρηση των ορισμών και των μεθόδων υπολογισμού (ΕΚ, 2015).
ΌΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ (ΑΧΑΙΚΗ ) ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ