1.4.06

ΑΠΡΙΛ. 2006: Κυλάει η πέτρα αλί απ’ τ’ αυγό...

Είναι αλήθεια ότι εδώ και εννέα συναπτά έτη, που έχω αναλάβει την έκδοση του “Φ”, χόρτασα από “προφορική” κριτική (θετική και αρνητική). Γιατί έγραψες έτσι, γιατί δεν έγραψες αλλιώς κ.λπ. κ.λπ.
Αυτό καθ’ αυτό το γεγονός με κάνει να αντιλαμβάνομαι ότι τα γραφόμενά μου δεν πάνε στο “ντούκου” και πάντα περνάνε από το κόσκινο της κοινωνικής κριτικής, μιας και ο βασικός κανόνας της δημοσιογραφίας είναι να αποδέχεσαι ότι, όταν γράφεις δημόσια θα τ’ ακούς και δημόσια...
Κάτι παρόμοιο συνέβη και το τελευταίο διάστημα, όταν σχολιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο κάλυψε ο “Φ” το θέμα του δικαστηρίου του Δημάρχου κ. Δ. Μυλωνά.
Δεν επιθυμώ να απολογηθώ, όμως, για ένα κείμενο του οποίου μόνο στον τίτλο διεκδικώ πνευματικά δικαιώματα. Πράγματι, ήταν ένα κείμενο που ελήφθη αυτούσιο από Αχαϊκό πρακτορείο ειδήσεων και επί ένα μήνα είχε αναδημοσιευτεί από όλες τις τοπικές εφημερίδες, μαζί με την τοποθέτηση της ΤΕΔΚ που εκφράσθηκε δια στόματος του Δημάρχου Ωλενίας κ. Αλεξόπουλου.
Βέβαια, το γεγονός ότι ουδείς κριτικάρισε την εν λόγω είδηση και τις δηλώσεις του Δημάρχου Ωλενίας, όταν επί εβδομάδες “παίζονταν” στα Αχαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, με χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού διαισθάνομαι ότι η μόνη εφημερίδα που διαβάζεται στην Αιγείρα είναι ο “Φ”!
Θέλω φυσικά να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση επιζητώ την κριτική των αναγνωστών της εφημερίδας. Αυτή με κάνει να συνεχίζω να γράφω, χωρίς να θεωρώ την πένα μου “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.
Θα επιθυμούσα μάλιστα και έναν ανάλογο σχολιασμό πριν δύο χρόνια, όταν εγράφη σε επίσημο Δημοτικό έγγραφο ότι παραπληροφορώ σκόπιμα τον Αιγειράτικο λαό στο θέμα της σιδηροδρομικής γραμμής, πράγμα που φυσικά είναι 100% ψευδές. Απεναντίας μάλιστα, αν δεν έγραφε ο “Φ” συνεχώς τα της ΕΡΓΟΣΕ, ίσως να αντιλαμβανόμαστε ότι το τρένο θα διχοτομούσε την Αιγείρα μόνον όταν θα έφθαναν και εδώ οι μπουλντόζες...
Ουδέποτε όμως έλαβα κάποια επιστολή από τους ασχολούμενους με τα κοινά της Αιγείρας με την οποία θα τοποθετούνταν στα τοπικά τεκταινόμενα που έχουν αναλυθεί διεξοδικά και εμπεριστατωμένα μέσα από τις σελίδες του “Φ: Αιγιαλός, Απογραφή, ΕΛΤΑ, Αστυνομικός Σταθμός Αρχαίο Θέατρο, Σιδηρόδρομος, Αυτοκινητόδρομος (η πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Ιούλιο του 2005, το κρίσιμο διάστημα δηλ. που θα αποφασιζόταν αν θα “κοπούν” και τα τέσσερα “σωτήρια” τούνελ παράκαμψης της Αιγείρας, εστάλη από τον γράφοντα) κ.λπ.
Μοναδική, ίσως, εξαίρεση, αποτελούν οι πρόσφατες επαινετικές για τον “Φ” δηλώσεις του υποψήφιου δημάρχου κ. Π. Γιαννούλη (φύλλο Ιανουαρίου 2006).
Δεν ανησυχώ όμως για την κριτική, που κατά καιρούς δέχομαι, μιας και γνωρίζω τη σοφή παροιμία: “Κυλάει η πέτρα αλί απ’ τ’ αυγό, κυλάει τ’ αυγό αλί απ’ τ’ αυγό”.
ΣΗΜ: Το αυγό στην προκειμένη περίπτωση είναι όποιος προσπαθεί στη σημερινή εποχή να εκφράσει δημόσιο λόγο.
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΖΟΣ