22.5.13

Σχετικά με την μη έκδοση οικοδομικών αδειών σε μεταφερθέντες οικισμούς

«Ερώτηση Δημάρχου Αιγιάλειας προς Υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών σε «μεταφερόμενους οικισμούς»
Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος σχετικά με την άρνηση του Υπουργείου για έκδοση οικοδομικών οικιών σε οικισμού που έχουν κριθεί κατολισθήσιμοι και έχουν μεταφερθεί, ζητώντας διευκρινίσεις αφού μέχρι πρόσφατα επιτρεπόταν, με αποφάσεις της διοίκησης, η ανοικοδόμηση σε οικισμού που έχουν χαρακτηριστεί «μεταφερόμενοι».
Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου :
Αίγιο, 21 Μαΐου 2013
« Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Π.Δ. 2/13-3-81 (Φ.Ε.Κ. – 138/Δ/81)για την οριοθέτηση των προϋφισταμένων του 1923 οικισμών κατά το άρθρο 2 παρ. 1 & 2 απαιτεί έκδοση απόφασης Νομάρχη. Το Π.Δ. αυτό καταργήθηκε με το άρθρο 9 του Π.Δ. / 24-4-85 (Φ.Ε.Κ. -181/Δ/85) παρ. 1α.  Με τις διατάξεις του τελευταίου Π.Δ. /24-4-85 και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Π.Δ. /20-5-85 (Φ.Ε.Κ. - 414/Δ/30-8-85), για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων μετά το 1985 και την έγκριση των όρων δόμησης μέσα στα εγκεκριμένα όρια των οικισμών αυτών, απαιτείται έκδοση απόφασης Νομάρχη.
Ειδικά για τον νομό Αχαΐας και ειδικότερα για τον Δήμο Αιγιαλείας, έχουν οριοθετηθεί όλοι οι οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων με αποφάσεις Νομάρχη από το έτος 1987, και έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όπως απαιτούσαν τα παραπάνω Προεδρικά Διατάγματα τα οποία γνωρίζουμε καλώς ότι εξακολουθούν να ισχύουν. Με τα διατάγματα αυτά προσδιορίσθηκαν και οι όροι δόμησης των οικοπέδων.
Μεταξύ αυτών των οικισμών που έχουν οριοθετηθεί, υπάρχουν αρκετοί οικισμοί που με παλαιότερες αποφάσεις της διοίκησης είχαν χαρακτηριστεί ¨μεταφερόμενοι¨. Εντός των ορίων των παραπάνω οριοθετημένων οικισμών βάσει του ως άνω Π.Δ. άρχισαν να τεμαχίζονται και να πωλούνται οικόπεδα, και να κατασκευάζονται οικίες. Η ανοικοδόμηση είχε ξεκινήσει από το 1985 και επί αρτίων και οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός των οικισμών άρχισαν να κατασκευάζονται οικίες με νόμιμες οικοδομικές άδειες. Αυτή η κατάσταση έχει παγιωθεί και χορηγούνταν άδειες επί 25 έτη, οι οικισμοί ανανεώθηκαν, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ορεινοί – ημιορεινοί τουριστικοί, επιχορηγούνται από το πρόγραμμα LEADER, έλαβαν σεισμοδάνεια και στους περισσότερους υπάρχει ένας πραγματικός οικοδομικός οργασμός, αφού ουδέποτε έκτοτε υπήρξαν κατολισθήσεις.
Πρόσφατα μου διαμαρτυρήθηκαν ξένοι Ευρωπαίοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν αγοράσει οικόπεδα στους οικισμούς αυτούς (π.χ. Χαντζή, Παρασκευή, Αράχωβα, Μυρόβρυση, Αιγές κλπ.) αλλά και Έλληνες ότι ενώ έχουν αγοράσει άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και έχουν καταβάλει φόρους, δεν τους εκδίδονται οικοδομικές άδειες. Απευθύνθηκαν δε σε μένα ως πολιτικό προϊστάμενο της Πολεοδομίας και με ρωτούν εγγράφως και με εξώδικες οχλήσεις ποια αλλαγή υπήρξε στις ως άνω αποφάσεις του Νομάρχη και τη Νομοθεσία ώστε να μη μπορούν να εκδίδονται άδειες εντός των οριοθετημένων οικισμών και βάσει ποιας αρχής ισονομίας κάποιος έκτισε και κάποιος άλλος δεν μπορεί να κτίσει. Σε ερώτημά μας προς εσάς με το με αριθ. 33318/17-7-2012 έγγραφό σας απάντησε αβασάνιστα η Υπηρεσία σας ότι «δεν είναι δυνατή η χορήγηση οικοδομικών αδειών σε οικισμούς που έχουν κριθεί κατολισθήσιμοι και έχουν μεταφερθεί». Οι Υπηρεσίες όμως της Πολεοδομίας επί 37 έτη εκδίδουν άδειες, έχουν κατασκευασθεί οικοδομές, έχουν πωληθεί οικόπεδα και έχουν πληρωθεί τιμήματα και φόροι. Οι απαντήσεις της Υπηρεσίας σε μένα, ως νομικό, δεν με ικανοποιούν όχι μόνο νομικά αλλά ούτε καν λογικά, αφού γνωρίζω ότι τα Π.Δ. μόνο με νεότερα Π.Δ. ή με Νόμο μπορούν να καταργηθούν και όχι με Υπηρεσιακές απαντήσεις που είναι αντίθετες στο Νόμο. Και επί τέλους σε ποιο κράτος ζούμε ώστε να μην γνωρίζουμε τι ισχύει κάθε φορά.
Επειδή απειλούμαι και με μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος αλλά και με αγωγές για αποζημίωση, και ασφαλώς για παράβαση καθήκοντος που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά μου αλλά της Πολιτείας, παρακαλώ να μου απαντήσετε άμεσα και συγκεκριμένα αν ισχύουν οι αποφάσεις Νομάρχη, εφόσον δεν έχουν ανακληθεί, και αν εντός των οριοθετημένων οικισμών μπορούν να οικοδομήσουν. Αλλιώς και σε αντίθετη περίπτωση, κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε να επιλύσετε νομοθετικά το όλο θέμα.
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας - Ευστάθιος Π. Θεοδωρακόπουλος
παλαιότερο ρεπορτάζ